Cal Casas

Cal Casas ha passat a la història com la colònia menys coneguda ja que va ser de les primeres a tancar durant la crisi del tèxtil l’any 1968. A més, ja que era molt pròxima al poble no es van construir mai molts habitatges i fins i tot, amb el temps, va ser absorbida pel nucli urbanístic del poble.

???????????????????????????????

Des de l’any 1870, la petita fàbrica aprofitava l’antic molí fariner de Puig-reig. En aquests primers anys estava comandada per una barreja de raons socials amb industrials sallentins i berguedans i va ser, uns anys més tard, de la mà de l’empresari Llorenç Mata i Pons, que la fàbrica es va expandir. També es destacable que l’any 1925 es va inaugurar l’escola pública que avui en dia encara porta el nom del seu fundador, Alfred Mata i que va esdevenir fonamental per a Puig-reig.

???????????????????????????????

Arquitectònicament podem destacar dues construccions; en primer lloc, la torre de l’amo, un edifici historicista que ens pot recordar a l’arquitectura alpina, amb les vàries decoracions i ornamentacions, especialment a la part posterior i que malauradament es conserva en un pèssim estat i, en segon lloc, els blocs de pisos anomenats “Pisos de Cal Casas” que, annexats a la fàbrica, formaven un carrer d’habitatges per als treballadors. En aquest segon cas els edificis es van reformar espatllant la fesomia original a més d’estar en un punt de difícil accés.

Cal Casas (13)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s