Cal Pons

La colònia de Cal Pons es va construir amb els serveis bàsics i l’espai bosc-jardí en un temps molt ràpid, entre 1875 i 1910, convertint una terra denominada erma en un espai industrial. El fundador de la colònia va ser Josep Pons i va ser el seu fill el que va impulsar la modernització i expansió d’aquesta especialment entre els anys 1870 i 1886. De fet, el mateix rei Alfons XIII va designar la colònia com a un punt emblemàtic en la seva visita l’any 1908.

Cal Pons (8)

Les obres de la fàbrica van començar l’any 1875, de la mà del mestre d’obres de Berga Francesc Joan Canals, que va presentar un projecte de fàbrica amb resclosa i canal de pisos, ideal per a créixer i aprofitar l’espai. L’edifici és de parets mestres fetes amb pedra del lloc, amb les naus cobertes amb revoltons que reposen en dues fileres de columnes de ferro colat i sota la teulada en dos pilars d’obra. El carrer de pisos més emblemàtic és el carrer d’orient, amb uns habitatges de façana simple, dues finestres per pis i una galeria que dóna a l’espai de l’hort. Per accedir-hi, havien de treballar almenys 3 membres de la família i pagar un lloguer de 5 pessetes. A més, es podia llogar un hort, un tros de camp de secà i un galliner. Sobre els serveis de la colònia, aquesta comptava amb una escola, convent, teatre i casa de les noies.

Cal Pons (34)

Un altre espai molt important a la colònia era el jardí, amb les dues torres. Tot i no estar molt ben conservades, encara mantenen l’esperit de l’historicisme medievalitzant sota el qual es van construir amb detalls arquitectònics com capitells amb bestiari, decoració floral o gàrgoles a més de la grandesa dels espais amb escales de marbre amb baranes de ferro o els murals sobre els continents a la torre nova. També destaca l’església dedicada a Sant Josep, inaugurada l’any 1887. D’estil neogòtic, es projecta sobre una planta de creu llatina, amb la nau coberta de volta de creueria. Més tard es va decorar amb vitralls i es va acabar amb el campanar. L’església en general dóna la sensació de pronunciar-se cap al cel. També es destacable que la colònia era un espai tancat, rodejat de muralles i que  el jardí era privat, però es va deixar als habitants utilitzar-lo quan no hi eren els amos.

Cal Pons (26)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s