Cal Vidal

Cal Vidal, construïda a finals del segle XIX, és l’última gran colònia construïda al Llobregat. Ignasi Vidal i Balet, de la família Vidal, compraria l’any 1892 els terrenys on es situaria Cal Vidal, ideals pel riu i per l’estació de tren, i demanaria una llicència per utilitzar l’aigua del riu.. La colònia comptava amb múltiples serveis, com una caixa d’estalvis, una botiga, un forn, una escola, un teatre i fins i tot una barberia. Un altre punt important era el Casal de la Dona, on durant els anys de postguerra es duia a terme l’anomena’t “menager” on s’ensenyava a les noies a ser bones ames domèstiques i mantenir la tranquil·litat i l’ordre a casa. Malauradament va haver de tancar cap als anys 80 com la majoria de fàbriques tèxtils de Puig-reig.

Cal Vidal (38)

La fàbrica és un gran edifici de pisos que destaca per la seva estructura cohesionada que va anar creixent al voltant de la turbina. També destaca la xemeneia construïda els anys 40. Es va posar en marxa l’any 1901 i filava cotó procedent d’Amèrica, Índia i Egipte. La turbina feia la feina de transformar l’energia hidràulica en elèctrica i distribuïa aquesta per tots els pisos de la fàbrica a partir d’un “arbre dret”, un eix de ferro colat.  Un fet curiós que podem observar és que la zona residencial està més elevada que la zona de la fàbrica cosa que donava la sensació de separació entre l’ambient de treballar i el de viure. A la zona residencial hi destaquen varis edificis, com l’església historicista imitant l’estil romànic, l’edifici del Casal de la Dona, amb el seu pati porxat imitant un claustre, les aules i dependències o la guarderia i l’edifici de la Fundació Vidal que actualment funciona de Museu.

Cal Vidal (45)

Així doncs, Cal Vidal no destaca per ser la colònia més extraordinària, però tanmateix ens permet entendre el funcionament d’una colònia Industrial. A més, si es té temps es pot visitar el museu de la Colònia Vidal (del qual podeu obtenir més informació a la seva web http://www.museucoloniavidal.org).

Cal Vidal (31)

 

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s