Sant Andreu de Cal Pallot


Sant Andreu de Cal Pallot serà l’últim punt que veurem en aquesta ruta. De Sant Andreu de Cal Pallot se’n coneix molt poc. Com hem vist abans, en aquesta zona hi va haver un poblament, però la primera referència és del segle XIV, de Sant Andreu de Gamissans, una església parroquial, que es creu que va esdevenir l’església que tenim davant nostre.

Sant Andreu de Cal Pallot (6)

Aquest edifici romànic està format per una nau a la qual s’hi adjunta un absis semicircular cobert per una volta de pedra i amb un petit element decoratiu, una cornisa motllurada que pràcticament ressegueix l’església. La porta d’entrada, encarada a la necròpoli, està formada per dos arcs de mig punts protegits per una arquivolta motllurada. Així doncs, és sòbria i senzilla exteriorment, amb un campanar d’espadanya com a element decoratiu que ha perdut una de les dues obertures degut a un llamp durant una tempesta l’any 1975.

Romànic 1

Tanmateix, a dins de l’església podem veure unes decoracions murals romàniques restaurades als anys 80 que són molt interessants. En aquests murals dispersos, es mostren imatges de decoracions típiques de cortinatges, o per exemple d’una figura composta de tres creus emmarcades en un cercle. També podem veure un mural en el qual hi ha un grup de quatre figures, una de les quals porta una corona amb la inscripció MULTA, fent referència als pobles del món. Fins i tot podem observar un Pantocrator, amb els temes de la Psicostasi, moment del judici final en el qual Déu avalua el conjunt d’éssers humans, en aquesta pintura fent ús d’una balança amb l’arcàngel Gabriel sant Miquel i una bèstia. Així doncs aquestes pintures destaquen per la tècnica utilitzada i per a l’ús d’uns colors rogencs, típics del romànic.

Sant Andreu de Cal Pallot (5)

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s